האם סבא שלי היה יווני? האתגרים במחקר המשפחתי
- Chen Lev
- 19 במרץ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
הבהרה חשובה:
אתר "רילוקיישן ליוון" מספק מידע כללי בלבד בנוגע לאפשרויות לקבל אזרחות יוונית על סמך החוק הקיים ומידע גלוי. הסמכות לבחינת בקשות אזרחות ולהענקתן נתונה בידי משרד הפנים היווני, בכפוף להוראות החוקה וחוק האזרחות. לשיחת הכוונה צרו עמנו קשר.

ישראלים ממוצא יווני מתעניינים פעמים רבות בשאלה האם הוריהם או הורי-הוריהם היו אזרחים יווניים, וכתוצאה מכך - האם הם עשויים להיות זכאים לאזרחות יוונית בעצמם. מי שאבותיו היו אזרחים יווניים עשוי להיות זכאי לאזרחות יוונית או לעבור תהליך התאזרחות אשר בסופו יהפוך לאזרח יוון - וכתוצאה מכך, יוכל האזרח היווני ליהנות מכל הזכויות הניתנות לאזרח האיחוד האירופי. לפיכך, השלב הראשון בתהליך הוא לברר האם קרובי משפחתכם שנולדו ביוון היו אזרחי יוון.
השאלה אם אדם היה אזרח יווני יכולה להיות קשה לבירור בפני עצמה; בדרך כלל, כדי לדעת אם סבא או סבתא היו אזרחי יוון נדרש לבצע מחקר משפחתי שעלול להיות מורכב. ישנם כמה היבטים שחשוב להבין עוד לפני שיוצאים לדרך, כדי להבין מה הסיכוי שלכם למצוא את המידע הרב והשלם ביותר אודות אבותיכם היווניים.
ראשית, רבים מהיהודים שמקורם ביוון כלל לא היו אזרחים יווניים. סלוניקי, לדוגמה, הייתה עיר נמל קוסמופוליטית תוססת; היהודים שגרו בה - כ-50,000 עד לגירושם בידי הנאצים - עסקו בכל מגוון העבודות בעיר, וחלקם שימרו קשרי מסחר ותרבות עם מדינות רבות באירופה. משכך, רבים מהם דאגו לעצמם לאזרחות של מעצמה אירופאית: בעיר התגוררו יהודים אזרחי ספרד, צרפת, איטליה ועוד. כשסלוניקי עברה מהשלטון העות'מאני לידי יוון בשנת 1912, רבים מהיהודים שהחזיקו באזרחות אחרת לא קיבלו אזרחות יוונית.
יתרה מכך, אם מקורה של משפחתכם בסלוניקי, השתלשלות האירועים ההיסטורית מקטינה עוד יותר את הסיכוי שאבותיכם היו אזרחי יוון: היהודים בעלי אזרחות ספרדית זכו להגנה מיוחדת מפני הנאצים, בעוד היהודים אזרחי יוון גורשו בהמוניהם למחנות ההשמדה. לפיכך, אם קרובי משפחתכם הם ניצולי שואה שמקורם בסלוניקי, ייתכן שהם כלל לא היו אזרחי יוון.
שנית, רישום האוכלוסין ביוון - כמו ברוב מדינות אירופה - נעשה ברמת העיר, לא ברמת המדינה. במילים אחרות, ביוון אין "רשות אוכלוסין" או "משרד פנים" שבו רשומים כל אזרחי המדינה מאז ומעולם; אזרחי יוון רשומים בדרך כלל בספר האזרחים של העיר, הכפר או האי שאליו משפחתם שייכת. ספר המשפחות (המכונה ביוונית δημοτολόγιο) מציין את אזרחותם היוונית של הרשומים בו; כדי לממש את זכותם כאזרחי יוון - למשל כדי להצביע בבחירות - על האזרחים לחזור לעיר-המקור או לכפר-המקור של משפחתם, וכך לקראת מועדי הבחירות יוונים רבים ממלאים את המעבורות בדרכם לאי שבו נולדו סביהם, כי רק שם מותר להם להצביע.
בעניין זה חשוב להדגיש: תעודת לידה שניתן לקבל מארכיון העיר אינה, בדרך כלל, הוכחה לאזרחות. תעודת לידה יכול לקבל כל מי שנולד בתחומה של עיר מסוימת, גם אם הוא כלל לא היה אזרח יוון בעת שנולד; לפיכך, רק רישום אזרחות בספר האזרחים מהווה הוכחה לאזרחות.
שלישית, הרישום בספר האזרחים חדש יחסית והחל במועד שונה בכל עיר. בחלק מהמקרים, אם הרישום בספר האזרחים החל אחרי שהוריכם עזבו את יוון, סביר להניח שהם מעולם לא נרשמו בו, כך שבדיקה בספר האזרחים לא תוליד כל תוצאה. מרשם אחר - הידוע כ"מרשם הגברים" (μητρωό αρρένων) - הוא מרשם ישן יותר ולכן כדאי לבדוק האם אבותיכם רשומים בו.
עם מרשם הגברים יש שני קשיים ייחודיים: האחד - מדובר במרשם צבאי, שכן הוא משמש עד היום לגיוס אזרחי יוון הגברים לצבא, ולכן לא ניתן בדרך כלל לקבל מידע ממנו באמצעות בקשה פשוטה בעירייה; והשני - שנובע משמו - המרשם כלל רק את הגברים השייכים לעיר, כלומר אם אתם מעוניינים לברר האם סבתא שלכם הייתה אזרחית יוון, עליכם לברר האם אביה היה אזרח יוון.
רביעית, חשוב לזכור שהערים השונות ביוון המודרנית היו נתונות לשלטון עות'מאני עד לאחרונה. אמנם המדינה היוונית נוסדה ב-1821, אך העברת השטחים מהאימפריה העות'מאנית הקורסת ליוון התבצעה בצורה הדרגתית: אתונה עברה ליוון ב-1833, סלוניקי ב-1912, והאי רודוס - שגם בו הייתה קהילה יהודית קטנה - עבר לידי יוון מאיטליה ב-1947 וכלל לא היה בחזקת יוון לפני כן. כלומר, אם אבותיכם עזבו את העיר או הכפר שבו נולדו לפני שהוא עבר לידי המדינה היוונית המודרנית - אין כל סיכוי שהם היו אזרחי יוון.
אם ברצונכם לברר אם הוריכם או הורי-הוריכם היו אזרחי יוון, השלב הראשון הוא לנשום עמוק ולהצטייד בסבלנות רבה. התהליך הזה יהיה ארוך, רצוף אתגרים בירוקרטיים ורווי עליות וירידות. לאחר מכן, שנסו מותניים וצאו למסע בעקבות ההיסטוריה המשפחתית שלכם.