מה זה, לעזאזל, אפוסטיל?
- Chen Lev
- 15 באפר׳
- זמן קריאה 4 דקות
אם עדיין לא נתקלתם במונח "אפוסטיל", אל תרגישו לא נעים. במיוחד אל תרגישו לא נעים אם תקבלו הנחיות מגורמים שונים בחו"ל או בשגרירויות זרות בישראל להביא מסמכים "עם אפוסטיל" כאילו אתם אמורים לנחש מה זה אומר. הם מתעסקים עם מסמכים חוצי-גבולות כל היום, כך שאצלם אפוסטיל זה חלק מהחיים. אצלכם כנראה שפחות.
אז מה זה אפוסטיל? למה צריך את זה? איך משיגים את זה? והכי חשוב - כמה זה עולה? (ספוילר: תלוי.) יהיה קל יותר אם נסביר קודם איזו בעיה אפוסטיל אמור לפתור.
נניח שאתם צריכים להגיש לבנק ביוון מסמך רשמי שלכם. נניח שמדובר בתעודת לידה מרשות האוכלוסין, תעודת רישום פלילי מהמשטרה, תעודת נישואין מהרבנות או תואר מהאוניברסיטה. אתם מוציאים את המסמך ומגישים אותו לפקיד היווני. איך היווני אמור לדעת שמדובר במסמך רשמי של מדינת ישראל ולא, נאמר, זיוף? הרי הפקיד היווני לא יודע (ברוב המקרים) איך נראית תעודת לידה ישראלית ואין לו מושג מי זו "ברכה לוינשטיין" (נגיד) מ"לשכת האוכלוסין גדרה מזרח" שחתומה עליה. צריך דרך מוסכמת בין מדינות לאשר שמדובר במסמך אותנטי ורשמי של מדינת ישראל, ושמדינת ישראל מתייצבת מאחוריו גם בחו"ל.

זה בדיוק מה שעושה האפוסטיל. האפוסטיל הוא בעצם מדבקה בפורמט קבוע שמודבקת על גב המסמך שלכם ומשמעותה היא שמשרד החוץ של מדינת ישראל מאשר בפני מדינות העולם שמדובר במסמך רשמי של המדינה ויש להתייחס אליו ככזה. כלומר, ממשלת יוון לא יודעת אם תעודת הלידה שלכם אותנטית או מזויפת - הדרך היחידה שלה לדעת היא רק אם מודבקת עליה מדבקת אפוסטיל.
הערה למתקדמים: אפוסטיל תופס רק במדינות החברות באמנת האג משנת 1961 העוסקת בתיקוף משפטי של מסמכים ציבורים בינלאומיים, שעליה חתומה גם ישראל. ישנן מדינות שאינן חתומות על האמנה הזו; מדינות אלה לא מנפיקות אפוסטיל עבור המסמכים שלהן וגם לא מכירות באפוסטיל ממדינות אחרות. המקרה המפורסם ביותר הוא קנדה - מסמכים שמגיעים מקנדה לא יכולים לקבל אפוסטיל, ומסמכים שמיועדים לקנדה לא מצריכים אפוסטיל אלא הליך אימות אחר.
ישנם שני סוגים של אפוסטיל שניתן לקבל בישראל; סוג האפוסטיל שתצטרכו והדרך להשיג אותו תלויים בסוג המסמך שבידיכם. לחצו על האפשרויות להלן בהתאם לסוג המסמך שבידיכם:
אפוסטיל למסמכים ציבוריים שהונפקו על ידי רשות מדינה
אפוסטיל לאישורים נוטריוניים
ישנם מקרים שבהם נדרשים שני סוגי האפוסטיל. לדוגמה: הוצאתם תעודת לידה מרשות האוכלוסין שאותה נדרש לתרגם בתרגום נוטריוני ליוונית. עליכם לקחת את התעודה כמו שהיא למשרד החוץ בירושלים; לקבל עליה מדבקת אפוסטיל; לקחת אותה, עם מדבקת האפוסטיל, לנוטריון שלכם שידאג לבצע תרגום כנדרש; הנוטריון יצמיד לתעודה את התרגום ואת האישור שלו לנכונות התרגום; ואת כל החבילה הזו אתם תקחו למזכירות בית המשפט הקרוב למקום מגוריכם כדי לקבל אפוסטיל שני, הפעם כדי לאשר את אמיתות האישור הנוטריוני.
כמה זה עולה? ובכן, כאמור, זה תלוי - בעיקר בכם. האגרה עבור האפוסטיל היא 40 ש"ח לכל מסמך, נכון למועד כתיבת שורות אלה. אם תרצו לנסוע למשרד הממשלתי המתאים להחתים את התעודה שלכם ולאחר מכן להמשיך למשרד החוץ בירושלים - זה כל מה שתשלמו.
בישראל פועלות חברות שליחים רבות המתמחות בשליחויות משפטיות אשר ישמחו לספק לכם את השירות בתמורה לכמה מאות שקלים, תלוי במרחק שלכם מירושלים, בדחיפות ובמספר התחנות שבהן צריך יהיה לעבור. שימו לב, עם זאת, שנהלי קבלת הקהל במשרד החוץ בירושלים משתנים מעת לעת ולא תמיד מתאפשרת קבלת השירות באמצעות שליח. מומלץ להתעדכן בשינויים באתר משרד החוץ.
תוכלו להיעזר בחברת שליחויות גם עבור האפוסטיל מבית המשפט; אולם סיכוי טוב שהנוטריון שלכם ישמח לסגור לכם את הפינה בעזרת השליח שלו, תמורת תשלום נוסף כמובן.